Thursday, March 4, 2010

Duurzame ideeen voor een competitieve economie



Vanuit ons netwerk kwamen deze ideeen binnen met focus op een meer duurzame economie. Ter inspiratie! (Sorry in Dutch this time...)

- internaliseren externe effecten (zie CE rapport Grenzen aan groen)

- opbrengst fiscale vergroening (deels) gebruiken voor duurzame doorbraaktechnologie, zowel pilot als marktintroductie fase

- faciliteer groene ondernemers, zie de speerpunten van de Groene Zaak en hun businessprinciples.

- kijk breder dan energie & klimaat, elektrische voertuigen (fiets, brommer en auto's) bieden perspectief voor innovatieve nieuwkomers als Tendris en E-traction, zijn energieëffciënter, zijn goed voor luchtkwaliteit en veroorzaken minder geluidsoverlast, waardoor er ook minder afhankelijkheid van energie import uit het buitenland is. Bovendien zijn de accu's bruikbaar als opslag voor duurzame energie tijdens aanbod overschot.

- zet in op duurzaam bouwen (je huis als energiebron) en gebruik daarvoor bv overdrachtsbelasting en vergroen de hypotheekrenteaftrek en het huurstelsel.

1 comment:

  1. Die overdrachtsbelasting is echt een goed idee: kan kostenneutraal voor de overheid omdat het geld dat ze 'mislopen' door lagere belastinginkomsten daar winnen ze weer terug omdat ze andere kosten (zoals subsidies) kunnen afbouwen. En je gebruikt de markt.

    ReplyDelete